АРХИВ


Какво е "имобилайзер" (Immobiliser) на кола и за какво служи?
Самата дума "имобилайзер" идва от английски и означава "обездвижвам", т.е. имобилайзерът е устройство или по-скоро система, която обездвижва автомобила. Системата на имобилайзера е изградена от:
- микро-чип (транспондер), който е вграден в ключа
- антена, която е във формата на пластмасов пръстен, разположен около патрона на запалването
- имобилайзер кутия (immobiliser box) - обработва информацията и я предава към моторния компютър (Engine ECU)
- Моторен компютър (ECU)


Как действа системата?


При вкарване на ключа в контакта и завъртане на позиция 2 системата се активира. Антената улавя сигнала от транпондера, предава го на имобилайзер бокса, който от своя страна оторизира или не ключа и подава сигнал на моторния компютър. Ако информацията е коректна, т.е. ключът е правилният за автомобила, моторният компютър се задейства и двигателят запалва. Ако транспондерът е повреден или загубен имобилайзер боксът изпраща "червен сигнал" и колата не заплава, или заплава за около 2 секунди и гасне (например Volkswagen)


ЗАЩО "GERDA"?


"GERDA" Tytan
Предназначение: Допълнителна брава за повърхностен монтаж с клас на сигурност 7
Производител: Полша
Много се спекулира с продуктите от серията Tytan на полската фирма GERDA. В интернет се появи дори клип, как български майстр-ключар "отключва" Gerda със специално разработен инструмент... Достоверността на видео материала не е доказана, за това ще се придържаме към старата максима "Око да види, ръка да пипне..."
Ние лично още не сме посещавали адрес, където някой апаш да е "отключил" такава брава. Същото твърдят и криманилисти, които ходят на огледи. Самата фирма производител се "бие в гърдите", че за последните 15 години няма регистриран случай на отключена с инструмент Gerda Tytan.
Кое прави Герда Титан предпочитана сред колеги ключари и клиенти?
Няма да ви занимаваме с техническите характеристика на самата брава, а само ще споменем няколко от основните показатели:
Патентована система с 4 милиарда комбинации на ключа, осигуряващи уникалност на всяка брава. 
Сертификат клас С, съответстващ на най-високия 7 клас на сигурност по европейския стандарт EN 12209-2005.
Няма регистриран случай на "отключена" брава с инструмент Имайки предвид основното, което трябва да се съобрази при избора на заключване за дома или офиса, а именно съотношението между цената и качеството на даден продукт, излиза, че Gerda Tytan ZX е оптималният вариант за осигуряване на висока степен на сигурност на една входна врата.
Кое кара клиентите най-често да изберат именно Gerda Tytan ZX?
Обикновено хората, които избират Герда Титан, са клиенти, които вече имат инсталирана брава с касов ключ. Тъй като касовите брави вече не могат да предоставят класа на сигурност, който притежаваха преди 10-ина години вариантите са два: преправяне на касовата брава на секретна или монтирането на допълнителна брава с различен от касовия ключ. И двата варианта не са евтини, но са крайно необходими, ако искате да останите добре защитени. Преправянето може да се направи на цени започващи от 200 лв, а монтирането на допълнителна брава от нормален тип (вкопана) не винаги е опция, поради сложните лостови механизми на бравите с тристранно заключване. За това хората се насочват към Герда Титан. Цените на такава брава, включващи монтаж започват от 199.00 лв.
Какво препоръчваме ние?
Според бюджета, с който разполагате:
Вариант 1: Преправяне от касова на секретна брава, патрон с висок клас на сигурност (Evva, Mauer, Mul-tlock и др.), бронирана защита за секретна ключалка. Монтаж на допълнителна брава Герда Титан. Комплексна цена: около 1000.00 лв.
Вариант 2: Запазване на съществуващата касова брава и монтаж на допълнитеелна брава Герда Титан. Цена: от 199.00 до 315.00 лв (в зависимост от модела).
Важно!
Бравите Gerda Tytan ще защитят имота Ви само ако са монтирани правилно и са с доказан произход. За това търсете оторизираните сервизни центрове за предажба и монтаж на Gerda и фирми, притежаващи съответния сертификат.
инж. Антон Ганчев 

Мобилок - Ключарски услуги София

Какво да направим, ако някой разбие ключалките на колата ни?

Въпреки, че автокражбите са почти ежедневие за българина, много хора са в пълно невидение как трябва да постъпят, в случай, че някой се опита да проникне в автомобила Ви и се окажете с разбити ключалки. 
Ако колата Ви има Каско трябва да се обърнете към Застрахователната Ви компания. От там ще Ви насочат към оторизиран сервиз (обикновено главния вносител на съответната марка), където да Ви подменят ключалките с нови... До тук добре, но всъщност там започват проблемите... Когато се сменят ключалките те идват с нов механичен шифър, който е раличен от съществуващия. За да не оскъпяват услугата (особено когато автомобилът е по-стар) клиентът е принуден да използва раличен ключ в новата ключалка. Ако клиентът обаче се "заяде" с гаража те викат ключар да пренареди (прекодира) механичния шифър по оригиналния ключ или пращат клиента сам да си свърши работата... По правило, застрахователната компания е длъжна да възстанови всичко в първоначалния вид, в който е била колата преди възникването на застрахователното събитие.
Това, което повечето застрахователи и дори и главните вносители не знаят, е че е напълно възможно всичко това да бъде свършено на много по-ниска цена и в много по-кратки срокове от майстор-автоключар.
Нашият съвет е да се консултирате със специалист, а най-добре е с двама преди да предприемате конкретни стъпки.

Следва продължение... "Как да постъпим, ако сме си изгубили или откраднали ключа за колата?"

инж. Антон Ганчев 

Мобилок - Ключарски услуги София

Банално, но актуално...."По празниците трябва да сме особено внимателни..."


Винаги, когато наближат празници се засилват предупрежденията за опасностите, които крият напускането на семейното огнище за 2-3 вечери. И полиция и медии гръмко оповестяват всеизвестни факти, но никой не казва как точно да се предпазим. Вече загубихме бройката на обирите на апартаменти и къщи точно по време на най-светлите християнски празници - Коледа и Великден... а идва и Гергьовден... За съжаление крадците не признават нищо свято - нито Рождество Христово, нито Воскресение нито личното пространство и неприкосновеността на дома ни, което по принцип ни се полага по конституция. 
Тук ще цитираме един велик ключар - Алфред Чарлз Хобс (A. C. Hobbs), живял и работил в Лондон в края на 18-ти век: " Няма нещо, кото да е известно на майсторите ключари и крадците да не го знаят. Те винаги са с една крачка пред нас...". Той е бил провокиран да направи такова сензационно за времето си и остро критикувано изказване, когато е бил попитан публично защо разкрива слабостите в заключващите системи на всички... (публикации и интервюта в пресата).
За това няма да Ви оттегчаваме с дълги и пояснителни обяснеия как да си смените несигурните касови брави със секретни и т.н. и т.н. Само ще Ви кажем: "БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ И СЕ УВЕРЕТЕ, ЧЕ СТЕ СЕ ЗАКЛЮЧИЛИ ДОБРЕ".
Потърсете професионален съвет от майстори-ключари, членове на НСКБ и им се доверете. Въпреки, че не знаят колкото крадците (цитат А.Ч. Хобс) със сигурност са по-просветени от комшията Ви....

С пожелания за весели празници,

инж. Антон Ганчев 

Мобилок - Ключарски услуги София

Как сами да определим степента на защитеност на нашия дом срещу крадци?

Това е една почти необятна тема, но ние ще се опитаме с няколко изречения да набележим поне основните критерии, които трябва да съобрази всеки от нас, когато си зададе въпроса "Колко надеждно е заключването ми?". Другият важен въпрос е "Дали най-скъпото заключване е най-добро?".

1. Кои са местата или по-скоро "входовете" към моето жилище от които би могъл да проникне крадецът? Това обикновено са вратите и прозорците. 
Вратите. През 70-те и 80-те години на миналия век масово се строяха цели квартали с панелни жилища, входните врати на които представляваха талашитени плоскости с пълнеж "пчелна пита" от картонени ленти. На подобна врата, каквито и ключалки да слагате, колкото и скъпо да струват не помагат особено. Слабото място остават пантите и лесно разрушимия дървесен материал на самото крило (отварящата се част на вратата). Единствената хубаво нещо на този тип врати, макар не и естетически, са заварената за панелната конструкция МЕТАЛНА каса.
По време на строителния бум от 90-те и първото десителетие на 21-ви век навлязоха така наречените "блиндирани" врати. Качествените врати са изградени от метална конструкция. Отваряемата част на вратата - крилото, представлява метална решетка, конструирана от затворени профили от листове валцована стомана с дебелина поне 1,5мм. От външната страна скарата е облицована с ламарина от същия материал и дебелина. Естетическият вид на крайния продукт се придобива с облицовка от ПДЧ плоскости или такива от естесвено дърво. Крилото е захванато за касата с масивни панти, които обикновено са от вътрешната страна, така че да няма директен достъп до тях, който би бил предпоставка за интервенция. Много често, в помощ на пантите се монтират така наречените "паразитни болтове". Самата каса също е от съществено значение. Освен материала, от който е направена, от особена важност е и правилния монтаж. Поради тази причина Ви съветваме да потърсите услугите на реномирана фирма, на която имате доверие или поне такава, която Ви е била препоръчана.
Тук вече ще отделим място за типа на заключване. Касовите брави, монтирани масово при навлизането на блиндираните врати, вече не са толкова надеждни. Препоръчваме Ви брава за секретна ключалка, с две, три или повече точки на заключване, патрон с висок клас на сигурност и добро качество тип "EVVA", добра защита за скретната ключалка против вандализъм и допълнителна брава тип "Gerda".... Можете да прочетете повече за видовете заключващи системи, препоръчвани от повечето майстор-ключари в "Архив" - Тема: Какъв тип заключване да предпочетем за нашата врата?"
За съжаление икономическата криза не подмина и строителите, които в последните 3 години предпочетоха да направят голям компромис с качеството на използваните от тях входни врати и все по-често посещаваме адреси с добре познатите "Китайски блиндирани врати". Тук дори нямам намерение да коментирам конструкцията или каквото и да било друго... Вижте сами за какво става на въпрос тук
Прозорци! Внимание! Според статистиката около 70 % от обирите се извършват през прозорците. Не се заблуждавайте, че ако живеете на висок етаж това ще ви спаси. Изобретателността на взломаджиите е безгранична и те биха могли да се възползват от слабостите на Вашата дограма, за да проникнат в дома Ви. Строителните компании, а също така и самите хора предпочитат ПВЦ дограмата, заради добрите топло- и шумо-изолационни свойства и високата устойчивост на атмосферни влияния. Основен недостатък обаче е пластичността и податливостта на въздействие с лост. Повечето дограми не са защитени срещу взлом. Точно това е основното, към което бихме желали да насочим вниманието Ви. За това посветихме и цял раздел в нашата интернет страница: "Антивзлом системи за PVC дограма", където подробно са описани начините за усливане и преправяне на съществуващата дограма така, че на практика тя може да стане "непробиваема".

инж. Антон Ганчев 

Мобилок - Ключарски услуги София

ЕВТИНОТО НЕ ВИНАГИ Е КАЧЕСТВЕНО :)

"Дисекция" на китайска блиндирана врата - Трябва да го видиш, за да повярваш...http://vbox7.com/play:db636a20

инж. Антон Ганчев 

Мобилок - Ключарски услуги София

Как се краде Джип за 150 000 евро за 20 секунди... (Вестник "Труд" 14/2/2011)

Възмутени читатели на вестник труд звъняха вчера (б.р. 14/02/2011г.) в офиса на Инсталок ООД, че популярният всекидневник е публикувал "стряскаща" информация за това как автокрадци задигат луксозни возила за по-малко от минута. То си е за стряскане... Купуваш си скъпа кола с всевъзможни защити от крадци, а те се оказват напълно преудолими с устройство което е напълно достъпно дори и за недоброжелателните. Много хора биха възроптали, но спорът за това дали е редно да се оповестява такава информация на широката публика съществува от столетия. Още през 1853 г. един от най-големите ключари на неговото време Алфред Хобс предизвиква недоволството на колегите си и обществеността като публикува във Великобритания материали за недостатъците и слабите места на ключалките. На нападките той мъдро отговаря, че това, което той разкрива може само да бъде в услуга на обществото, тъй като крадците са винаги с една крачка напред и познават тези слабости по-добре и от самите ключари и производители. Екипът ни се присъединява към тази философия и казваме "Браво" на колегите от вестник "Труд".http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=779086

инж. Антон Ганчев 

Мобилок - Ключарски услуги София

"Кои са лицензираните ключари, които Ви гарантират професионална и .... безопасна услуга" 

Времената са трудни. Хората изнемогват и измислят какви ли не начини да "заработят" някой и друг лев... Точно тогава съществува най-голям риск да бъдете измамени. В България съществува Национален Съюз на Ключарите (СКБ), който е регистриран през 1993 г. В него членуват само лицензирани ключари, които са с доказан професионализъм и лоялност към клиентите. Ако посетите интернет страницата на СКБ www.nalob.com можете да видите кои са те по градове и области. Съветваме ви да не се доверявате на случайни "майстори" ключари, а да използвате услугите на препоръчани и изпитани експерти. 

С пожелания за Весела Коледа и Щастлива Нова Година! 

инж. Антон Ганчев 

Мобилок - Ключарски услуги София

Към кой да се обърнем и какво трябва да направим ако ни се повреди ключа за колата? 

Ако по едно стечение на обстоятелствата се случи така, че ключът за Вашия автомобил се счупи или повреди непременно се консултирайте с професионален Авто-ключар преди да предприемете каквото и да било. По-лошият вариант е да го изгубите, но дори и тогава Ви съветваме да се обърете към специалист преди да вземете решение. На всяка цена проучете и опцията да се сдобиете с нов от Главен Дилър (Вносител) на Вашата марка автомобил. Попитайте и за срокове за изпълнение на поръчката, ако предпочетете този вариант... 

Както вече споменахме в предишната ни статия, 90% от автомобилите, произведени след 1995 имат фабрично инсталирана система за сигурност, която е по-позната сред хората като имобилайзер. Произхожда от Английски (immobilize) и буквално означава - обездвижвам. 

Когато микрочипът в ключа е повреден е необходимо първо да разпитате за "препоръчан" и изпитан автоключар. Не разчитайте само на Интернет, защото съществуват различни схеми за заблуда на клиентите, като например различни обяви, с различни телефонни номера и различни фирми, но всички те принадлежат на една група и винаги цената е приблизително същатата и обикновено ВИСОКА! 

Ако ключът Ви се счупи в ниакъв случай не изхвърляйте пластмасовата "глава", защото там се съдържа чипа. За някои автомобили, този чип може да бъде копиран и като отидете в ключарското ателие е нужно само от счупения ключ да се извади дупликат с нов чип и да се копира стария. Цената на този вид услуга варира в широки граници (от 50 до 120 лв.) в зависимост от типа чип. Все пак ви съветваме да попитате и за опцията да се прехвърли чипа от стария ключ в новия, което би трябвало да ви спести пари. Проблемът тук обаче, е че това може да бъде рискована операция и ако се случи, че чипът бъде счупен отивате на вариант на обучаване на нов чип, което вече може да ви струваа между 120 и 200 лв. Някои ключове позволяват да бъдата отворени лесно, а други са капсоловани и единственият начин да се разтвори главата на ключа е да бъде разрязана....което води до риска от повреда на чипа. 

- Посетете повече от един ключар 

- Преценете цената и компетентността на човека зад щанда 

- Изберете ключар, който има седалище (офис) или поне е регистриран като търговец или занаятчия в съответното ведомство. Обратната връзка е от изключително голямо значение... 

инж. Антон Ганчев 

Мобилок - Ключарски услуги София

Какъв тип заключване да предпочетем за нашата входна врата? 

Всеизвестен факт е, че преди около 10 години най-предпочитаните и препоръчваните системи за заключване бяха така наречените "касови" брави. За съжаление, нищо хубаво не е вечно... Този тип брави, известни още като "сейфови" вече далеч не са толкова сигурни колкото бяха. Ако имате такава ключалка инсталирана на вашата врата Я СМЕНЕТЕ ВЕДНАГА! Отключват се лесно и без много шум, което ги прави предпочитани от апашите. Повечето такива брави се заменят със "секретни" (брава със секретен патрон) без много голямо преправяне. Ако секретната ключалка е подходящ тип (защита против чупене, дупчене и бъмпиране) и с доба блиндо-защита това ще Ви гарантира много по-голяма степен на сигурност. Ако имате каквито и да е колебания, относно степента на сигурност на Вашата входна врата, не се колебайте да се свържете с нас: tel: 0884 551 442; Skype: mobilocksofia
Успех, и пожелания да направите правилния избор!

инж. Антон Ганчев 

Мобилок - ключарски услуги София